A MEKDSZ vezetősége

Név: Török Máté

Munkakör: elnök

Végzettség: műszaki menedzser (mérnök-közgazdász), közlekedésmérnök

Az új évezred hajnalán, 2001-ben kerültem kapcsolatba a MEKDSZ-szel, amikor a veszprémi diákkörhöz csatlakoztam. Egyből megérintett az az őszinte, szolgáló és Krisztus-központú légkör, ami azóta is tapintható számomra, ha MEKDSZ-esek között vagyok. 16 évesen találkoztam az Úr Jézussal, az azóta eltelt időszakban sokféle közösségben megfordultam, de ezek egyike sem tudta felülmúlni a köztetek megélt nyitottság melletti ragaszkodást az Igéhez, szeretetet az igazságossággal és bölcs gondolkodást a kedvességgel karöltve. 

Dél-Budán élek feleségemmel, akit a MEKDSZ-nek köszönhetek, hiszen a diákkörben ismertem meg, és négy – már nem is olyan kicsi – gyermekemmel. Korábban pénzügyi területen dolgoztam, jelenleg Budapest közlekedésének fejlesztésével foglalkozom. Szívügyem az egészséges életvezetés, fizikai, anyagi, szellemi téren egyaránt. Voltam diákkörvezető és mentor is, a környezetvédelemmel foglalkozó Zöldképző egyik alapítója, szolgáló a győri IFES-konferencián. Láttam el pénzügyi vezetői feladatokat gyülekezetben és egy lakásszövetkezetben egyaránt, emellett munkahelyi környezetben is szereztem vezetői tapasztalatokat.

2020-ban kapcsolódtam be a vezetőség munkájába: a mindannyiunkat megviselő bezártság, majd gazdasági nehézségek időszakában segíthettem a MEKDSZ előrejutását és nagyon hálás vagyok, hogy az Úr megőrizte, sőt megerősítette ezt a missziós közösséget. 

Elnökként három fő területen szeretném erősíteni a MEKDSZ-t: 

 • Evangéliumi egység: fontos, hogy a MEKDSZ tisztán és hatékonyan működjön és elkötelezetten teljesítse a krisztusi küldetést. Nagy kincs a munkatársak és az önkéntesek csapata. Szeretném, ha még jobban meg tudnánk őket becsülni és világos stratégia mentén építenénk egy hiteles és a kor kihívásaira biblikus válaszokat adni tudó közösséget.

 • Nagyköveti és sejtcsoport-rendszer: hihetetlen értékes emberek tartoznak és tartoztak már korábban is a MEKDSZ-hez. Hiszem, hogy a MEKDSZ-es nem vész el, legfeljebb lemorzsolódik, ezért a szeniorok folyamatosan bővülő seregét szeretném még jobban egybegyűjteni, aktivizálni és a diákokkal összekötni. 

 • Fenntartható működés: a költségek észszerűsítése és az adakozói bázis megerősítése egyaránt fontos elemei az akadálytalan működésnek. Ha a járvány és a magas infláció idején is tudtunk anyagilag erősödni, akkor van arra reménységem, hogy a további kihívások közepette is talpon tudunk maradni. 

​A vezetőség további tagjai (2024–2025):

Diák vezetőségi tagok

 

 • Habos Bernadett
 • Kárász Blanka
 • Kovács Bertalan
 • Mike Ábel
 • Turbucz Dániel

 

Név: Habos Bernadett

Tanulmányok: pszichológus hallgató

Habos Bernadettnek hívnak, de a legtöbben Dettiként ismernek. 24 éves vagyok, Budapesttől nem messze, Érden élek. Az ELTE szombathelyi campusán vagyok pszichológus hallgató és diákkörvezető, így az időm nagy részét Szombathelyen töltöm. Feltöltenek a csapatsportok, a természet és a mély beszélgetések.

2021-ben online csatlakoztam az ELTE BBK diákkörhöz, ezzel megkezdve közös utunkat a MEKDSZ-szel. Isten gondosan előkészített munkája gyümölcseként 2022 őszén diákkört plántáltam Szombathelyen.

A MEKDSZ táborokban kiscsoportos beszélgetések szervezéséért feleltem, illetve a Harmat könyvstandnál szolgáltam, amit nagyon élveztem, ugyanis a Harmat életvezetés témájában olvasott könyvei vezettek el a pszichológia szakig.

Leginkább struktúrákban szeretek gondolkodni és az emberi lélek működése mellett a szervezetpszichológia is foglalkoztat. Szívem egyik vágya, hogy tovább alakuljanak keresztény, szakmai közösségek a MEKDSZ-ben. Felfedezni, hogy minden egyes akadémiai szekció, minden egyes szakmai hivatás értékközvetítő csatornaként működhet az emberek felé.

 

 

 

Név: Kárász Blanka

Tanulmányok: orvostanhallgató

Kárász Blanka vagyok, 23 éves, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója vagyok. Soltvadkerten nőttem fel, itt jártam óvodába, általános iskolába és gyülekezetbe is.Szabadidőmben szeretek olvasni és festeni, valamint van kettő cicám, akikkel nagyon szeretek játszani.

A Soltvadkerti Református Egyház jelentette nekem régen azt, amit most a MEKDSZ. Biztonság, béke és lelki feltöltődés. Emlékszem a gimnáziumi éveim alatt, mindig alig vártam, hogy eljöjjön a péntek, hiszen ez azt jelentette, hogy hazamehetek a kollégiumból ésbeülhetek ifire. Bármilyen rossz hetem is volt, az ifi,Isten jelenléte mindig elfeledtette velem. Ezért is volt fontos számomra, hogy egyetemen is legyen egy ehhez hasonló közösség, ahol Istennel lehetek. Ahol nem kell másra koncentrálnom, csakis Őrá és az Ő igéjére.


A MEKDSZ-szel először az Ikonon találkoztam. Éppen azt magyaráztam a kiscsoportvezetőmnek, hogy az egyetemen milyen nehéz, hogy nincs ifi, ahova tartozhatnék. Ekkor jött az örömhír: a MEKDSZ létezik. És innen már nem volt megállás. Azonnal felvettem a pécsiekkel a kapcsolatot, és aktív résztvevőjévé váltam a PTE MEKDSZ életének. Másfél éve vagyok diákkörvezető, és számomra ez rengeteget jelent. Nagyon hálás
vagyok Istennek, hogy mindig segít építeni a kis körünket, hogy adott mellém olyan
embereket, akik segítenek a diákkör szervezésében.

 

 

Név: Mike Ábel

Tanulmányok: programtervező informatikus hallgató

Mike Ábel vagyok, 23 éves erdélyi lelkészgyerek, az ELTE-n folytatott programtervező informatikusi tanulmányaim vége felé. Szinte minden érdekel, de amiben a leginkább elememben vagyok és élek, az a zene és a mély beszélgetések.

Az ELTE Lágymányosi diákkörnek vagyok a tagja, itt, illetve az Érdligeti Biblia Közösségben élem meg a hitem közösségi vonatkozásainak dandárját. 


A MEKDSZ számomra egy egyetemes apostolképző, amiben szeretjük egymást, ahogy Krisztus szeretett minket, és így Ő láthatóvá válik. Ennek nyomán aztán elveszettek megkerülnek, jó alapanyagok felépülnek, sebek gyógyulnak, küldetésekből elhívások lesznek, és Isten mindezekben gyönyörködik.

 

 

Név: Kovács Bertalan

Tanulmányok: tanító hallgató

Kovács Bertalan (Berci) vagyok, az ELTE Tanító és Óvóképző Karának tanulója már a negyedik éve,
ahol tanítónak tanulok. Ezen az egyetemen szépen kijött az évek során a személyem dualitása. Ez csupán annyit takar, hogy amennyire logikusan, annyira érzelmekkel is látom a világot vagy amennyire művészi/elvont beállítottságú vagyok, annyira realista is. Az egyetemen vezetem negyedmagammal a ME(e)T diákkört már harmadik éve. Kicsit több, mint 23 éves földi pályafutásom alatt volt szerencsém több mindent kipróbálni és sok helyen megfordulni, mire a MEKDSZ-hez érkeztem és azóta még inkább.

Születésem óta a Mátyásföldi Református Gyülekezetnek vagyok a tagja, ahol jelenleg az iratterjesztést vezetem.
Pál azt mondja, hogy legszívesebben a gyengeségeivel dicsekszik, és ezzel valahol tudok én is azonosulni, főleg a MEKDSZ-es pályafutásom alatt. Elsőéves koromban kerültem a MEKDSZ-be, és azóta az a zárkózott fiú, aki félve ment el az első MEKDSZ nyári táborába, rengeteg tábori önkéntesség, csillagpontos standolás, külföldi keresztény tábor és különböző projektekben való részvétel után most egyre több bátorsággal és nyitottsággal a hazai munkatársi csapat bizalmából a 2025-ös európai IFES-es nyári tábor szervezőcsapatában lehet benne.

 

Név: Turbucz Dániel

Tanulmányok: Orvostanhallgató

Turbucz Dániel vagyok, 21 éves, harmadéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen. Sárszentmihályon nőttem fel, kilencen vagyunk testvérek,én vagyok a hetedik gyermek. A szüleim mindkettenreformátus lelkészek, emellett édesanyám pedagógus,édesapám pedig a kríziskezelő központnál dolgozik mint hajléktalanmentő. Ének-zenei általános iskolába ésgimnáziumba jártam, ez idő alatt az éneklés szerves
részévé vált az életemnek és azóta is az. 2020-ban kezdtem el orvosi tanulmányaimat a Semmelweis egyetemen. Azért ezt a pályát választottam,
mert embereket szeretnék gyógyítani, embereknek szeretnék segíteni.

Nem vagyok az a típusú orvostanhallgató, aki már óvodás korában is sztetoszkóppal játszott, sőt talán nem is volt kifejezett elhívásom az orvosi felé, de úgy gondolom, az egyetemre való felvételemen keresztül Isten biztosított róla, hogy itt a helyem. Azóta is érzem, hogy az Ő áldásai kísérnek a tanulmányok rögös útjain.


2021 szeptemberében kezdtem el járni a SOTE Bibliakörbe. Már rövid idő alatt otthon
éreztem magamat ebben a közösségben, és gyorsan az egyetemi életem meghatározó
részévé vált. Először 2022-ben vettem részt a MEKDSZ által szervezett eseményen, a vajtai
téli táborban. Az ottani beszélgetések mérföldkövek voltak az életemben és az Istennel való
kapcsolatomban, és ha akkor nem lettem volna ott, most egészen biztos, nem lennék
ugyanaz az ember.

 

 

Szenior vezetőségi tagok

 • Bálint Gergely Illés
 • Gyenes Zoltán
 • Kaszásné Becsei Anna
 • Morandini Kristóf
 • Seben Glória

Név: Bálint Gergely Illés

Végzettség: informatikus

Bálint Gergely Illés (Gergő) vagyok, 46 éves, 18 éve házas, két csodálatos, eleven lányka (10, 12) apukája. Az ökumenét maximálisan megéljük: feleségemmel evangélikus háttérből jövünk, de 10 éve a Pestimrei Baptista Gyülekezet látogatói vagyunk. Feleségem a gyermekeinkkel katolikus baba-mama körbe járt, most a lányok egy református iskola padjait koptatják.
Tanulmányaimat az ELTE TTK-n végeztem, diploma után multiknál dolgoztam. Jelenleg egy egészségügyi multinál vagyok vállalati alkalmazásokat támogató informatikus.
A természetjárásban töltődök fel leginkább, a barkácsolás szintén kikapcsol. Ezen kívül nagyon érdekel az emberi lélek, elvégeztem a Grace Ministries lelkigondozói tanfolyamát, és a Hozzáértő Segítő képzést. Újabban a házastársi kapcsolat rejtelmeiben igyekszem fejlődni, most éppen az „Ölelj át!” program keretein belül.

 

Frissen megtért hívőként az egyetemen szinte kezdettől kerestem a MEKDSZ-t, de csak az utolsó 2-3 évben sikerült bekapcsolódnom, ez az idő viszont nagyon intenzív volt, rengeteget kaptam, tanultam. Téli táborokba eljártam szeniorként is, ahogy szenior konferenciákra is.
Számomra a MEKDSZ nemcsak azért fontos, mert személyesen sokat növekedhettem ezeken az alkalmakon keresztül, hanem azért is, mert ebben az életkorban még élnek a kérdések, amik az élet értelmének a kereséséről szólnak, és egyfajta utolsó lehetőség az Istenhez fordulásra, mielőtt a munkás élet hétköznapjai felemésztik az embert. A hívő diákok számára pedig ez nagyon jó lehetőség, hogy megerősödhessenek, és szilárd alapokkal induljanak a további útnak.


   

Név: Morandini Kristóf

Végzettség: földrajz-, informatikatanár

Budapesti vagyok, az ELTE-n földrajz- és informatika tanár szakon végeztem. 

Az egyetemen találkoztam a Mekdsz-szel, az ELTE IK-TTK-TáTK-os diákkörében. Az itt megélt élmények jelentősen formáltak, mint felnőtt keresztényt.Voltam diákkörvezető, majd teljes állású önkéntes a Mekdszben.Három évig voltam diákkörkapcsolati munkatárs (szilász).

Az elmúlt években estin lelkipásztori munkatárs szakon szereztem BA diplomát. Informatikusként dolgozom több mint tíz éve, jelenleg egy röntgengépet kezelő szoftvert fejlesztünk, amiben én tesztelőként veszek részt.

 

Név: Gyenes Zoltán

Végzettség: PhD halgató villamosmérnöki karon

Gyenes Zoli a nevem, 29 éves, villamosmérnök doktorvárományos, tanársegéd vagyok a BME-n (kutatási terület: Robotika), illetve most végzek az ELTE MBA szakán. A zene is nagy szerepet játszik az életemben: 20 éve klarinétozom, 4 éve szaxofonozom. A MEKDSZ-ben, ahogy a vicc tartja, talán minden voltam már akasztott emberen kívül. :D Három évig vezettem a BME diákkörét, majd 2020-ban megalapítottuk a MEKDSZ-PhD kutatói diákkört, melynek azóta vezetője vagyok. A táborokban voltam már regisztrációs, konferáló, imaszolgálatos, pingpongbajnokság-szervező, szemináriumtartó, MEKDSZ-Harmat-stand vezetője. Hatalmas öröm volt számomra, hogy kétszer evangelizálhattunk az EFOTT fesztiválon is.

Tavaly egy évet Orlandoban töltöttem, jó volt csatlakozni az ottani MEKDSZ-hez is (InterVarsity). Hihetetlen sokat kaptam a MEKDSZ diákkörein és táborain keresztül: hitbeli növekedést, megerősödést, apologetikai ismereteket, barátokat, szerelmet. Valószínű soha nem fogok tudni annyit visszaadni a MEKDSZ-nek, amennyit kaptam, de lelkesedésemmel, pozitivitásommal és ötleteimmel próbálok mindig a Diákszövetség és a vezetőség javára lenni.

Név: Kaszásné Becsei Anna

Végzettség: angol és irodalom szakos középiskolai tanár

Kaszásné Becsei Anna vagyok, papíron 55, lélekben fiatal, két kamasz édesanyja. A JPTE (ma PTE)-n szereztem angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát, mentortanár, református kántori oklevelem is van. Rendszeres gyülekezeti szolgálatom nincs, alkalmanként részt veszek a gyerekmunkában, táboroztatásban.
25 év közoktatásban eltöltött idő után jelenleg a Fulbright Alapítványnál vagyok programfelelős. Szeretem a munkám, a tanításban és most is az jelenti a legtöbbet, hogy kapcsolódhatok emberekhez, mind a pedagógia mind az ösztöndíjas ügyintézés szolgálat, amely során a hozzáállással, őszinte érdeklődéssel jól lehet képviselni Krisztus szeretetét, gyakorolni a bűnvallást és megbocsátást, anno a diákkörben nagy hangsúlyt fektettünk az életvitel evangélizációra, ezt gyakorlom több kevesebb sikerrel.
MEKDSZ-tagságom a múlt századra nyúlik vissza :) Schauermann Tamással vezettük több éven át a Pécsi diákkört, szerveztem művészeti és pedagógus nyári tábort, segítőként részt vettem külföldi diákok diákkörének alkalmain is, kéthetes nyári IFES Summer Teamekben is önkénteskedtem Angliában és Budapesten is. Nagy ajándék, hogy 2 évig munkatársként is szolgálhattam a MEKDSZ-ben, ami sok örömet, áldást jelentett; egy dolog, ami sajnos azóta hiányzik, az évtervezés közösen a munkatársakkal és Istennel. Bárcsak lenne ilyen minden munkahelyen…
Középiskolai tanárként kötődök a MEKDSZ testvérszervezetéhez, a Szentírás Szövetséghez, keresném a lehetőséget az aktívabb kapcsolódásra, együttműködésre.

 

Név: Seben Glória

Végzettség: pszichológus, evangélikus lelkész-teológus, hittantanár

Seben Glória (Glóri) vagyok, idén leszek 40 éves, 20 éve születtem újjá, amely eseményhez a pécsi MEKDSZ-diákkör akkori közösségének, tanúságtételének komoly köze volt. Szinte egész hitbeli formálódásom a MEKDSZ különböző közösségeihez, színtereihez kötődik. Nehéz felsorolni, mennyiféle szolgálatban élhettem meg a lelki ajándékaimat: voltam diákkörvezető, evangéliumi kiadványok szerkesztője (Vagyok és Márk-projekt), diák vezetőségi tag, mentor, főállású munkatárs és önkéntes szeniorkonferencia-szervező.


Végzettségemre nézve pszichológus, evangélikus lelkész-teológus és hittanár vagyok, jelenleg az Evangélikus Hittudományi Egyetemen oktatok, és doktorálok az evangélikus hittanosok istenképének témájából.
Férjemmel és két kisfiammal (négy és másfél évesek) Gödöllőn élünk.