Szemináriumok

A szemináriumok a táboraink fontos részei. Pénteken 2 sávban, szombaton 1 sávban tudtok csatlakozni. A pénteki szemináriumok közül lesz, ami 1,5 órás, de lesz 2*1,5 órás is. Használjátok ki a lehetőséget, találkozzatok más nézőpontokkal, gondolatokkal. Ha vége a szemináriumnak, de érdekel a téma, akkor foglald le az előadót egy vacsorára, ha marad. :) Azon szemináriumtartókat, akik táborozók, jelezzük. Keresd őket is a tábor alatt, és folytassátok a témát egy kávé mellett. 

Péntek 14:30-16:00: Duma Lilla, Kükedi Zsolt, Fülöp Levi, Ablonczy Áron

Péntek 16:30-18:00:  Katona Viktor és Katona-Hegedüs Anna, Gulyás Ádám, Hélisz Katalin, Kukri Márti & Vass Máté, Fülöp Levi

Szombat 16:30-18:00: Záborszky Zsófia, Záborszky Dávid, Schauermann Tamás, Leitner-Szalai Tímea, Földesi Barnabás, Gál Andris 

 

Név: Kükedi Zsolt

Mikor? Péntek 14:30-16:00

Szeminárium címe: Ökológiai megtérés? - Mit tehetünk keresztényként?

Szemináriumunkban sorra vesszük a földi életünk számára alapvetően fontos természeti és társadalmi erőforrásokkal való bánásmódunkat és meghatározzuk, hogy hol nincs most egységünk Krisztussal és vajon hogyan állíthatjuk azt helyre. Miközben végig nézzük, hogy milyen gyakorlati lehetőségeink vannak a környezeti terheink csökkentésére, rájövünk, hogy „annak a hivatásnak a megélése, hogy védelmezői legyünk Isten művének, lényegi része az erényes életnek, nem valami szabadon választható feladat s nem is a keresztény tapasztalat másodlagos szempontja.”

A konkrét közösségi cselekvési alternatívák felvázolásával és azok gyakorlati megvalósításával a Tábor igeszakasza szerint „Élő kövek” lehetünk a magunk élőhelyén, hogy nagyobb egységet élhessünk meg Krisztussal.

 

 

 

Név: Duma Lilla (táborozó)

Mikor? Péntek 14:30-16:00 (A szemináriumot legalább 5-6, maximum 8 résztvevővel tartjuk meg.)

Szeminárium címe: Lelki kalandpark – szétváló és összefutó utakon, néha egyedül, néha együtt, de egy időben és egy irányba

Egyedül érkezünk, de az úton találkozunk az elemekkel, egymással, Jézussal és alakulunk. Egyfajta vezetett interakítv lelki sétára számítsatok, állomásról állomásra.

Célja igei gondolatokkal, Istennel, emberrel, önmagunkkal való találkozás nem hagyományos kommunikációs utakon, hanem szimbolikán, kigondolt installációkon keresztül. Lesznek nagyon enyhe drámai elemek, kis mozgás, alkotás, arcmosás, ima, közösség. Néha keressük majd a szavakat, de nem feltétlen mondatokba ágyazva.

Valószínűleg fogunk jókat mosolyogni és az élmény mellett talán még mást is fogtok kapni… ;)

Nem szükséges semmiféle drámai/művészi tehetség hozzá.

Akik jöttök, kérlek hozzatok:

  • egy jó adag nyitottságot, tágra nyílt lelki szemeket
  • vastag puha zoknit és kényelmes ruhában érkezzetek
  • egy törölközőt az arcotoknak
  • és ha lehet, ne legyen rajtatok smink… (tényleg.. :D)

((tudom talán furcsa, de kérlek bízzatok, jó lesz, Istentől van az ötlet J, csak ezért merem odaadni nektek, mert én is úgy kaptam))

 

 

 

 

 

Név: Záborszky Dávid

Mikor? Szombaton 16:30-18:00

Szeminárium címe: A gyülekezet, a kihívások, és én

Miért fontos egy gyülekezetben, hogy ki vagyok és honnan jöttem? Milyen kihívások vannak régi és új gyülekezetekben? Miért és mire jók a közösségen belüli konfliktusok?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén találkozunk, osztunk meg egymással tapasztalatokat és működő gyakorlatokat. Abban hiszek, hogy ez a közös idő gazdagítani fogja a látásunkat, szélesíteni a látószögünket és bővíti a megértésünket Krisztus Testéről.

 

 

 

Név: Záborszky Zsófia

Mikor? Szombaton 16:30-18:00

Szeminárium címe: Kapunyitási pánik

Kapunyitási pániknak vagy „quarterlife crisis”-nek hívjuk azt a fiatal felnőtt életszakaszt, amikor elindulunk az elköteleződés útján valamilyen szakma vagy hivatás mellett és ezzel sokszor egyidőben a komolyabb párkapcsolat, családalapítás örömével és terheivel is szembe kell néznünk. Ha ismerős számodra az érzés, hogy szorongsz attól, hogy sok minden kimarad az életedből, és valójában kevesebb vagy annál, aki lenni szeretnél,  ha nehezedre esik egy irányba elindulni és elköteleződni, ha bizonytalan vagy, hogy pontosan hol a helyed a sok lehetőség között és félsz, hogy elrontod, nem gazdálkodsz elég jól a rád bízottakkal, akkor itt a helyed, hogy együtt gondolkodhassunk a kapunyitási pánik jelenségéről, tüneteiről és azok kezeléséről.

 

 

 

Név: Kukri Márti és Vass Máté (táborozók)

Mikor? Pénteken 16:30-18:00

Szeminárium címe: Ne légy áldozat! Avagy keresztény vitakultúra kezdőknek és haladóknak.

Korunk gondolkodásmódjának alappillérei közé tartozik a logika és a racionalitás. Kereszténységünk vállalása sokszor abban nyilvánul meg, hogy vita formájában, érvekkel kell alátámasztanunk meggyőződésünket. Azonban a „híres” ateista vitázók (pl. Christopher Hitchens, Sam Harris, Richard Dawkins, stb.) érveit meghallgatva arra a következtetésre juthatunk, hogy a kereszténység és a racionalitás két, egymástól nagyon különböző dolog. A vita, mint műfaj pedig az „átlagos keresztény” számára kerülendő, és a „nagy” keresztény vitázók (John Lennox, Ravi Zacharias) számára hagyandó. Vajon tényleg tudósnak kell lenni ahhoz, hogy megcáfoljunk állításokat a kereszténység ellen? Mire kell figyelni, ha nem szeretnénk, hogy meggyőzzenek arról, hogy a kereszténység hülyeség? Van-e jó tipp arra, ha hatékonyan szeretnénk a barátunkat kitéríteni a hitéből? A szeminárium során példákon keresztül áttekintjük a legfőbb érveket, melyeket ateista tudósok/újságírók nyilvános viták során a kereszténység ellen felhoztak, illetve áttekintjük az általuk alkalmazott retorikai technikákat/elemeket, részletesen kielemezve azokat.

 

 

 

Név: Schauermann Tamás

Mikor? Szombat 16:30-18:00

Szeminárium címe: A valóság két arca

Egy keresztény és egy nem keresztény ember között nem az a különbség, hogy a keresztényre nem hat a gravitáció. Hasonlóan egy gyülekezet vagy egy missziós szervezet sem abban különbözik egy alapítványtól vagy cégtől, hogy nem érvényesek rá a szervezeti dinamikák.

A szemináriumon szeretnénk megnézni pár olyan elvet, ami segítségével kicsit jobban megérthetjük, mi a különbség egy gyülekezet és egy MEKDSZ-hez hasonló szervezet között, mi is okozza azokat a nyüglődéseket, amiken sokan közülünk átmennek, mikor pár év meghatározó MEKDSZ-lét után próbálunk visszaintegrálódni? Hogyan teheti egy meggyőződéses MEKDSZ-es nagyon nehézzé egy gyülekezet életét? S persze esetleg hogyan nem?

Várlak benneteket!

 

 

 

Név: Leitner-Szalai Tímea

Mikor? Szombaton 16:30-18:00

Szeminárium címe: Élő kőként a munkahelyen – avagy missziós gondolkodásmód

A szemináriumon arra keressük a választ, hogy mi a feladatunk keresztényként a munkahelyünkön. Milyen a biblikus munkához - és kollegákhoz való hozzáállás? Mit tanulhatunk Dániel életéből, aki szekuláris munkahelyen dolgozott? Szó lesz arról, hogy átformáló erővel bírhat a jelen-létünk a munkahelyen, sőt a társadalom adott szférájában is. Beszélünk az evangelizáció egy természetes módjáról, amely figyelembe veszi adott ember “spirituális útját”. Ez felszabadítóan jó hír azoknak, akiknek az evangelizáció szó hallatán görcsbe rándul a gyomruk.

A szeminárium második felében valós, hétköznapi példákat szeretnék bemutatni nektek inspirációképpen:
-Beszélek a multiknál működő keresztény csoportokról, kihívásaikról, tevékenységükről,
-Mesélek a Lausanne Movement, Global Workplace Forum konferenciáról és ott elhangzott bizonyságokról,
-Bemutatok két, ilyen területen tevékeny budapesti csoportot

Gyere el, ha szeretnél egy megújult látást, vagy ha elgondolkodtál már azon, hogy mi értelme van a szekuláris munkahelyen eltöltött időnek a pénzkeresésen kívül. Diákként is kaphatsz egy ízelítőt abból, hogy milyen az élet a MEKDSZ-es egyetemi évek után.

Magamról: Egy multinál dolgozom beszerzőként. Egyetemista koromban tértem meg és a Bp.-i Golgiba járok. Boldog feleség vagyok és több mint 9 éve MEKDSZ-es :). Szeretek sportolni, kirándulni és utazni. Fontosnak tartom, hogy úgy tekintsünk a nem hívőkre, mint akik spirituális úton vannak Isten felé.

 

 

 

Név: Gál András

Mikor? Szombat 16:30-18:00

Szeminárium címe: Új évtized, új kultúrharcok

Az utóbbi időkben több kérdésben (házasság definíciója, LMBT-jogok, stb.) olyan változások történtek körülöttünk, amelyek több kérdésben is kihívás elé állítja a biblikusan gondolkodó hívőket, az egyetemi campusokon különösen. Ezen a szemináriumon elsősorban a jelenség politikai hátteréről fogunk beszélgetni, és együtt keresni biblikus és intellektuálisan hiteles válaszokat.

Az előadó:
A végzős doktori hallgató vagyok politikaelmélet szakon (CEU), és az elmúlt években több ország egyetemén - és ennek megfelelően IFES-mozgalmában is megfordultam. Baptista gyülekezetbe járok, itthon pedig a Közgázos és a CEU-s diákkörökhöz tartoztam.

 

 

 

Név: Ablonczy Áron /Ifjúságépítők/

Mikor? Pénteken 14:30-16:00

Szeminárium címe: Miért nem jár sok fiatal gyülekezetbe / Istentiszteletre?

Egyáltalán gyülekezetbe kell hívni a fiatalokat? Az Újszövetségben oda hívták őket? Mire vágynának egy gyülekezetben? És mire vágyna a gyülekezet az ő oldalukról? J Ha belépsz egy gyülekezetbe, hol látod vagy tapasztalod, hogy a fiatalok fontosak a közösségnek? 1.701.837 15-29 év közötti fiatal van ma Magyarországon, akik Élő kövekké válhatnának. Mi a szerepünk ebben? Mit tudunk tenni?

 

 

 

Név: Hélisz Kati 

Mikor? Pénteken 16:30-18:00

Szeminárium címe: Hit a krízisben, krízis a hitben

Az élet során minden embert ér olyan fájdalom, válsághelyzet vagy váratlan esemény, ami letaglózza, félelemmel és kételyekkel tölti el. Ez alól a hívő ember sem mentes. Mit tehet az ember olyankor, amikor nincs mit tenni: ha minden elsötétül és összekavarodik bennünk; amikor úgy érezzük, Isten is elhagyott és nincs már számunkra remény? Illetve hogyan nyújthatunk valódi segítséget, támaszt társainknak a megpróbáltatás, a szenvedés idején. Erre keressük a választ a Biblia alapján és néhány olyan ember élettapasztalata fényében, akik bátran a fájdalom mélyére mertek nézni.

Magamról: Metálhigiénikus és lelkigondozó vagyok, emellett tanítok is, lelki kísérést a Református teológián és Dobogókőn, és pasztorális tanácsadást a Sapientián. A MEKDSZ-ben 2007 óta dolgozom lelkigondozóként, és diákkorom óta nagyon szeretek MEKDSZ-es lenni! Személyes tapasztalatból és munkám révén is ismerős számomra a fájdalom, a hit válsága, az emberi szenvedés – na meg a hit meg a nevetés is. Férjemmel és két egyetemista gyermekünkkel Dunakeszin élek.

 

 

Név: Fülöp Levente János (táborozó)

Mikor? Péntek 14:30-16:00, 16:30-18:00. (A két rész egymásra épül, de külön is látogatható.)

Szeminárium címe: Emberszagú evangelizáció

Mindenkinek szüksége van az evangéliumra. Mégis, amikor a legtöbben azt hallják, hogy „jó hír,” sokkal inkább jut róla eszükbe, hogy „rossz hír.” Olyannyira, hogy keresztényként is inkább úgy gondolunk az evangélium hirdetésére, mint „valami, amit csinálni kéne,” nem úgy, mint „valami, amit csinálni szeretnénk.” Epekedve nézzük a YouTube-on John Lennox és Ravi Zacharias videóit és olvassuk C. S. Lewis és John Stott könyveit, akik százezrek, sőt milliók előtt tesznek és tettek újra és újra tanúságot a bennük élő reménységről, mi pedig még azzal is küszködünk, hogy a barátainknak beszéljünk az Istennel való kapcsolatunkról. Ha mégis megtesszük, már előre érezzük, hogy ez kínos lesz, mintha valami rosszízű gyógyszert kéne lenyomnunk egy gyógyulni nem akaró torkán. Lehet, hogy nem mindenkinél ilyen súlyos a helyzet, de az biztos, hogy valami nincsen ezzel így rendben. És mégis, Krisztus mindannyiunkat elhívott az evangélium hirdetésére. Akkor lehet ezt másképp is csinálni? Lehet az Isten országának elközeledte valóban jó hír nekem és annak is, akinek erről beszélek? Természetes és emberszagú, nem erőltetett és szenteskedő? Hűs forrásvíz keserű gyógyszer helyett?

A szeminárium első részében Jézus, Fülöp és Pál példáját vizsgálva új mederbe helyezzük az evangelizációról való elképzeléseinket, és személyes történeteken keresztül megnézzük, hogyan tudjuk a tőlük tanultakat mai kontextusba helyezni.

A második részben arról fogunk beszélgetni, hogy Te hogyan tudod megosztani az evangéliumot a saját környezetedben; Neked mikor, hogyan és miért könnyű (illetve nehéz) az evangéliumról beszélni; és hogy mik lehetnek a következő lépések, amiket Te megtehetsz az úton egy „jobb hír” felé.

 

 

Név: Katona Viktor és Katona-Hegedüs Anna /Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom/

Mikor? Péntek 16:30-18:00

Szeminárium címe: Együtt-élő kövek

,,Az egyház helyreállítása bizonyosan egyfajta új szerzetességből fog fakadni, amely csak annyiban közös a régivel, hogy a Hegyibeszédhez igazítottan kompromisszumok nélküli élettel követi Krisztust. Azt hiszem itt az ideje, hogy összegyűjtsük az embereket ehhez" - írta Dietrich Bonhoeffer 1935-ben testvérének. Bonhoeffer fenti radikális gondolata inspirálója több nyugati céltudatos együttélő közösségnek. Az angliai Scargill és Norhtumbria közösségekben szerzett tapasztalatainkról és magyarországi terveikről beszélgetünk az érdeklődőkkel.

 

 

Név: Földesi Barnabás

Mikor? Szombat 16:30-18:00

Szeminárium címe: Elhívás vagy belső ambíció?

A szeminárium arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi az, ami motiválja és serkenti az életünket. Művészek, tudósok és keresztény vezetők életén keresztül járjuk körbe a témát, hogy Isten hívása és a bennünk rejlő és felismert képességek parancsszava, hogyan befolyásolja azt, amikor hivatást, szakmát és szolgálatot választunk.

 

Név: Gulyás Ádám (táborozó)

Mikor? Péntek 16:30-18:00

Szeminárium címe: Kalandozások a Templomban

Ha te is olyan vagy, mint én, akkor biztos sokszor okozott már fejtörést, hogy mégis miért kellett olyan részletesen leírni a Bibliában a templom/szent sátor építési terveit és ugyan mi a jelentősége a berendezési tárgyaknak. A szeminárium során végigkövetjük, hogy miként jelent meg a templom, illetve a szent sátor, mint Isten jelenlétét hordozó szent helyek az Ószövetségben. Megnézzük, mire utal szimbolikájuk, és hogy milyen funkciókat töltötték be ezen épületek. Azután, mint újszövetségi hívők kiderítjük, hogy hogyan jelenhet meg mindez a mi életünkben, miként lehetünk mi is egyszemélyes szentélyek, sőt még tovább menve; hogyan válhatunk hívő testvéreinkkel együtt vállvetve élő kövekké.

 

 

 
Vissza a TT2020 weboldalra.