Lelkigondozói szolgáltatásaink

Segítő beszélgetések

Egyéni lelkigondozói beszélgetéseket vállalunk a depresszió, szégyen, bűntudat, veszteség, gyász, harag, szorongás, énkép és önértékelési problémák, önismeret, személyes határok, konfliktus kezelés, kommunikációs készség, szülőkről való leválás, fiatal felnőtt kori kihívások valamint az életközépi válság területein és a bennük felmerülő kérdésekben, nehézségekben.

 

Lelkivezetés

A MEKDSZ-ben felekezettől függetlenül bármely hitéleti krízis idején vagy az istenkapcsolat és az imaélet elmélyítésének vágyával kérhetsz lelki kísérést. A keresztény lelkivezetés egy olyan hosszabb távú kapcsolat, amelyben hívő emberként melléd szegülünk, és istenkapcsolatod alakulását kísérjük, hogy ezáltal jobban ráláss Istennel való kapcsolatodra és megértsd, mit mond neked, illetve képes légy valóra váltani mindazt, ami e személyes kapcsolatból következik.

 

Pár- és családterápia

A jelentkező párokkal, családokkal egyszerre dolgozik a terapeuta a rendszerszemléletű megközelítést használva, melynek alapelve, hogy egy rendszer nem egyszerűen az alkotóelemek halmaza, hanem azoknak együttesként viselkedő egysége. Így a pár- és családterápiákban sem csupán az egyéni kérdésekkel, problémákkal foglalkozunk, hanem azok kapcsolati hatásaival. A pár- és családterápiákon elsősorban a tárgykapcsolati, kontextuális, strukturális terápiás megközelítést használjuk.

 

Dramatikus csoportok:

Bibliodráma: LEHETŐSÉG a bibliai történeket átélésére

Pszichodráma: ÚT a személyiségfejlődéshez

Vezető: Tatai Klára

Szakmai műhelyek:

,,Fejlődj Tovább!": ÉN! Mit? Miért? - Segítők integrált önismereti műhelye

Műhely segítőknek: Ő! Mikor? Hogyan? - Segíteni erőlködés nélkül, spontán, kreatívan - gyakorlati mesterfogások oktatása

Vezető: Tatai Klára

 

Jegyesoktatás

Átfogó 12 témakör köré épülő házasság előtti tanácsadás, mely a megértő odafigyelés légkörében történik, és a jegyes pár aktív részvételére épül.

Témakörök:

 • A család összetétele
 • Elképzelések a házastárs szüleiről – mibe szeretnétek, hogy beleszóljanak és mibe nem
 • Korábbi kapcsolatok és házastársi jellemvonások
 • Szeretetet adni és kapni – értitek-e egymás szeretet nyelvét
 • Kommunikáció
 • Konfliktusrendezés
 • Szexuális kapcsolat
 • Amikor rosszra fordulnak a dolgok
 • Érdeklődési köreim/köreink
 • Pénz és munka
 • Gyerekek és velük kapcsolatos elképzeléseink
 • Lelki kapcsolat

Házasság kötés előtt állóknak ajánljuk.

Az ideális az, ha kb. egy fél évvel a házasságkötés előtt kezdi el a jegyespár, hogy a felszínre hozott kérdések leülepedhessenek.

Vidékiek számára lehetséges tömbösítve is hétvégenként.

Jelentkezés: Hélisz Katinál

 

Tanácsadó beszélgetés

Ha kérdéseid vannak, szívesen tájékozódnál, mielőtt valakivel elkezdesz egy folyamatot, vagy úgy érzed, még nem tudod pontosan megfogalmazni, miben is kérsz segítséget, csak nagyon nyomaszt valami, akkor lehetőséged van tanácsadó beszélgetést kérni. Az egy, maximum két tanácsadó beszélgetés alatt segítünk pontosabban megfogalmazni, miben szeretnél változást, és megbeszéljük, ehhez milyen módszer (egyéni vagy csoportos) lenne megfelelő. A MEKDSZ Lelkigondozói Szolgálat munkatársain kívül is ajánlunk szükség esetén szakembereket.

 

Oázis Csoport MEKDSZ táborok idején

A MEKDSZ táborban bár körülvesznek diákkörös társak, kedves ismerősök, barátok, mégis szükségét érezheted annak, hogy megbeszéld valakivel szorongató kérdéseidet, problémáidat, vágyhatsz arra, hogy egy „kívülálló” tapasztaltabb, idősebb keresztény „csak” meghallgasson.

Az Oázis Csoport tagjai a MEKDSZ Lelkigondozói Szolgálat munkatársai és/vagy általuk felkészített önkéntesek, akik abban szeretnénk segíteni, hogy helyet és módot találj az őszinte megnyílásra és a lelki megpihenésre, hogy meglásd a továbblépés lehetőségeit a téged foglalkoztató kérdés(ek)ben, akár a táborhoz kapcsolódnak, akár nem. Ne várj tőlünk se kész megoldásokat, se gyors válaszokat, de a MEKDSZ tábor ideje alatt szívesen szegődünk melléd Isten illetve az út keresésében. Bátran fordulj hozzánk!

 

Hozzáértő segítő képzés

A MEKDSZ mentori rendszerének szerves részeként 2008-ban indítottuk el alapfokú lelkigondozói képzésünket.

Ez egy 8 részes sorozat MEKDSZ-munkatársak, önkéntesek, diákok és a téma iránt különösen érdeklődők számára. A sorozat mind elméleti, mind gyakorlati képzést nyújt a keresztény lelkigondozás terén. 

Előadó: Dr. Hélisz Katalin, MEKDSZ munkatárs, keresztény lelkigondozó és mentálhigiénikus

Évente két képzést tartunk. Az egyiket általában kéthetente hétfő esténként 17:30 órai kezdettel, a másikat kéthetente szombat délutánonként 15:30 órai kezdettel.

Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Egy alkalom kb. 3,5 óra, mely elméleti blokkot és gyakorlati részt is tartalmaz.

 

Témakörök: 

 • Mi a keresztény lelkigondozás és mi nem
 • Kísérés
 • Empátia 1. – A tükrözés művészete
 • Empátia 2. – Feltáró kérdések
 • Tisztelet
 • Mély empátia – a ki nem mondott megnevezése
 • Önfeltárás és az „itt és most” közöttünk
 • Konfrontáció

További információ és jelentkezés: mekdsziroda@gmail.com; 06-1385-0097