Grund 2017 Műhelyek


GRUND 2017 tábori információk


Ismerkedés a szent ignáci imamódokkal – Heim Kata

„Lelkem szomjazik az Isten után, az élő Isten után.” (Zsolt. 42,3a)

Ha szomjazik a lelked a csendre az Istenre és a Vele való találkozásra, vagy csak kérdéseid vannak az imával kapcsolatban; ha szívesen kipróbálnál különféle imamódokat; ha szeretnél imádkozni közösen, mégis egyedül, és megosztani imatapasztalatodat, akkor GYERE!

- Hogyan kell imádkozni?
- Minek imádkozni, ha Isten úgyis mindent tud?
- Meghallhatom-e Istent? Honnan tudom, hogy ő szólt-e hozzám?
- Lehet-e rosszul imádkozni?
- Vannak-e előfeltételei az imának?...

Az imádsággal kapcsolatban (is) minden kérdésnek, kétkedésnek helye van. Tapasztalásainkból kiindulva együtt keressük a válaszokat.

Heim Kata vagyok, pedagógus, lelkigondozó, hittanár és nem régóta Sacré Cœur szerzetesnővér. A szent ignáci lelkiségnek sokat köszönhetek, alakított, formált, nyitottabbá és befogadóvá tett, és segített személyes kapcsolatba kerülnöm Istennel. Azt szeretném megosztani veletek, amit én is másoktól kaptam.


Élet a szexuális forradalom árnyékában: gender, homoszexualitás, identitás – Szabados Ádám

A műhelymunka során darázsfészekbe nyúlunk: megpróbáljuk megérteni azt az új világot, amely a szexuális forradalom után létrejött, hogy azt is tisztán lássuk, Jézus követőiként hogyan viszonyuljunk a „forradalom” utáni világ erkölcsi követelményeihez. Figyelni fogunk a kultúránkra is és a Bibliára is. Szóba kerül a gender, a homoszexualitás és az identitás kérdése. Megnézünk különböző narratívákat és előfeltevéseket, amelyek tudat alatt befolyásolják a gondolkodásunkat. A műhely sokféle érzést fog kiváltani, de ha jól csináljuk, az igazságot a végén szabadságnak éljük majd meg. :)

Szabados Ádám vagyok, a veszprémi MEKDSZ bibliakör egyik alapítója. Veszprémben angol nyelv és irodalmat tanultam, később az USA-ban teológiát. Húsz éve lelkipásztor, hét éve blogger, három éve doktorandusz vagyok. Régóta érdekel a hit és a kultúra kapcsolata.


Kapcsolatok - Szalai Andrea

Meggyőződésem, hogy Isten azt szeretné, ha kapcsolatban lennénk Vele és más emberekkel. Amikor el akarjuk mondani valakinek az evangéliumot, azt sem tudjuk másként megtenni, mint hogy kapcsolatba lépünk az illetővel. Az első pillanattól kezdve fontos, hogy ne csak információt adjunk át, hanem ügyeljünk a kapcsolatok alappilléreire. Tom Marshall szerint az egészségesen működő kapcsolatoknak 4 alappillére van. Ezen a műhelyen megnézzük, mik ezek az alappillérek, hogyan lehet tudatosan építeni, és figyelni rájuk akár az evangelizáció során is.

A mindennapjaim nagy része kapcsolatokról szól, András, a férjem, Johanna és Emma, a lányaim után egy hosszú lista következhetne, hogy ki mindenkivel. Eredetileg tanári végzettségem van, de az egyetem befejezése után 12 évig vettem részt két missziós szervezet munkájában, hirdetve az evangéliumot. Húsz évesen lettem hívő keresztény. Azóta eltelt 27 év alatt jártam bibliaiskolákban, tanultam egy kis lelkigondozást, és elvégeztem a mentálhigiénés képzést (Semmelweis Egyetem). A munkám is kapcsolatokról szól. Segítőbeszélgetés keretében foglalkozom olyan emberekkel, akik valamilyen elakadással küzdenek, emellett pedig a FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) missziós szervezet internetes szolgálatában veszek részt.


Jelenlét az életemben - Végh Noémi

Nehéz megosztani az evangéliumot? Nem tudod, mit is mondj? A három nap alatt egyedül és csoportban keressük azokat a pillanatokat az életünkben, amikor Isten tapasztalható módon jelent meg kis életünk mindennapjaiban. Ezeket a pillanatokat megismerve keresztmetszeti képet kaphatunk arról az „aknamunkáról”, amit Isten végez mindannyiunk életében. Talán az is kiderül, számára még a „megtéretlenség” sem akadály. Meg hogy valóban „magához vonz mindeneket”. Mindezek után pedig megírjuk saját történetünket Istennel.

A Zsámbéki-medencében élünk 3 fiammal, férjemmel és a két lány macskánkkal. Lelkigondozással, párterápiával foglalkozom, leginkább nyomon követem Isten munkáját. Szeretem a chipset. Leginkább a simát vagy az adalékanyag-menteset. És nem szeretem a csokit. A Szentlélek közelségét leginkább kávézás közben és után tapasztalom. De néha meglep, és ezeken kívül is érzékelhetővé válik.

 


A Szentírás története, értelmezése, fordítása(i) - dr. Szalai András

A délutáni műhelyen a Szentrás történetével, értelmezésével és fordításával kapcsolatos hitvédelmi témakörön megyünk végig. Biztos ismerősek ezek a kérdések: 

Tényleg fennmaradt a Biblia szövege? Vajon ki határozta meg, és milyen alapon, hogy melyik irat legyen benne, és melyik ne? Nem a nicaeai zsinaton dobták ki az Újszövetségből az apokrif evangéliumokat? Hogyan értelmezzük jól a Bibliát? Miért értelmezik olyan sokféleképpen? Mindenki úgy érti, ahogy akarja, vagy vannak általános szabályok? Miért van annyiféle fordítás? Melyik mire jó? Mit tegyen az egyszerű mezei hívő, aki nem tanult hébert és görögöt, de utána szeretne nézni valaminek? Milyen szakirodalom létezik, ami segíthet az Írások építő olvasásában? Miért is olvassuk ezt az ókori szöveget? Na, ha kíváncsi vagy, vagy szorítottak már sarokba ilyen kérdésekkel, szeretettel várlak. Urbánus legendák és gyülis mítoszok helyett ellenőrizhető történelmi tények, alkalmazható elvek, logikus érvek stb. - nem csak Neked tesz jót, másoknak is segíthetsz. 

Cvilben Andrea boldog férje, lányaink boldog papája vagyok, szeretem a természetet (fák, levelek igen, állatok nem), a fantasyt (Frodo, Harry, Percy) és az önvédelem tanulását (km, defendo), de utálom a nyári meleget (remélem esni fog, és ha esik, nem kérhetitek rajtam számon az imameghallgatást :o). Különben főleg az Apológia Kutatóközpont igazgatójaként dolgozom, lassan negyed százada foglalkozom nem keresztény és álkeresztény vallásokkal (ex-buddhista vagyok), illetve az óbudai metodista gyülekezeteben pedig felszenteletlen lelkészasszisztens vagyok (mondd ki gyorsan, biztos valami szemtelenasszaszin lesz belőle :o).

És én beszéltem rá Szabados Ádámot, hogy jöjjön végre grundolni, de persze minden dicsőség az Úré, aki hallást és értelmet adott neki :o)


GRUND 2017 tábori információk